Vara, toamna, iarna… Toate sunt anotimpuri cu motive destul de temeinice pentru a le demonstra celor mici din viata noastra cat de mult ii iubim si ce mult ne-am dori sa-i stim inteligenti , sanatosi si de ce nu, neastamparati. Cum altfel am putea demonstra daca nu asteptand o zi minunata pentru asta, fie ea una de nastere, o recompensa pentru o fapta sau o nota buna, sau pur si simplu, asa, ca vrem noi.
Numeroase studii si experiente cu privire la psihologia si educatia copilului, demonstreaza ca jocurile de orice fel au rolul de a-l pregati pe cel mic sa cunoasca noul si a se pregati de viitor. Prin acestea , se va pregati pentru situatiile cu care se va intalni mai tarziu, in viata.
Mai cu seama, parintilor li se pare mai hotarat faptul ca in jocurile celui mic sa se afle cele pentru stimularea creativitatii. Cert lucru, este ca in viata copiilor, joaca ocupa cea mai mare parte din timp, stimulandu-si astfel abilitatile intelectuale si motrice.
Eu, personal , am trecut prin experiente cu fiica mea de genul ca nu mai scapam nicicum de genul reclamelor la jucarii de pe diferite programe tv destinate copiilor. Asa ca nu am avut de ales si Noriel era pe primul loc in topul fiica-mii.
Stiam ca joaca nu necesita neaparat folosirea jucariilor , insa mai stiam si ca acestea pot favoriza dezvoltarea senzoriala daca sunt bine concepute.
Am inceput , bineinteles cu papusile Barbie, specific micutelor printese, ca mai apoi sa fie devastata pur si simplu de Papusa Maria , pe care si acum o tine la loc de cinste. Nu mai zic de dormitul in pat cu papusa cu care ,, purta niste discutii ,, pana adormea.
Orice ar face , un copil, va sari, va vorbi cu mama , va rade sau va plange, insa pana la urma tot la jucaria iubita se va intoarce. Va copia gesturi din casa, de pe strada si va adopta regulile vazute. Aici, este de datoria noastra, ca si parinti sa-l urmarim si pentru a-i explica ce face bine si ce nu .
Mai tarziu, au revenit in voga celebrele jocuri lego , ( bineinteles, marca totala Noriel). Indragitul joc , care punea la treaba nu numai copilul , cat si parintii, punand noi motive pentru ore creative in comun.
Pana la urma, un joc nu e doar o activtate de relaxare ci una care aduce un impuls copilului sa cunoasca si sa se pregateasca pentru diverse actiuni pe care le va intalni si care-i vor fi de ajutor.