Aveam vreo sapte ani de cand ma tot gandeam la cateva imbunatatiri ce trebuiau aduse apartamentului. Ceea ce era mai nasol, era faptul ca locuiesc la parter si pe partea de Nord. Si asta poate insemna tot disconfortul. De fapt, nu chiar. Vara stau cel mai bine dintre toti vecinii. Racoare atat pe timpul zilei cat si pe timpul noptii, asta in conditiile in care vecinii mei,saracii,de la etajele superioare ies ca racii din oala clocotita pentru a simti cat de cat briza serii si aerului racoros.
Sa spunem ca aici este punctul forte, pentru mine. Insa daca ar fi sa judec dupa spusele unora mai cu meserie pe ceafa, care sustin sus si tare ca centralele termice de apartament ar trebui sa fie dotate cu termostate de ambient. Ei, aici m-am cam pierdut si in momentul cand am schimbat aproape doua termostate, mi-am dat seama ca nu ajung nicaieri daca nu imi izolez peretii apartamentului, atat pe interior cat si pe exterior. Bineinteles ca dupa ce am ascultat cateva sfaturi si idei mi-am propus sa-mi fac planuri de achizitionare ale celor de trebuinta. Pana la urma, cineva din scara a venit cu o oferta destul de echitabila as spune eu. O cunostinta de-a sa, detinea o firma acreditata si specializata care facea termoizolatii si lucrari de gen.
Parca ne era mai usor sa ne ocupam de toata partea de bloc, decat sa-mi fac doar eu singur la parter. Si arata si ciudat. Inginerul cu meseriasii s-au prezentat la termenul stabilit si in urma unor negocieri si planuri de lucrare, am putut observa cateva materiale care pareau de o calitate deosebita fata de ceea ce mai vazusem prin alte parti. Mi-a spus ca isi luau materialele pe www.e-izolatii.ro. Curiozitatea m-a impins sa arunc o privire mai detaliata pentru a vedea oportunitatile cu care se transpuneau.
Pana la urma, s-a dovedit ca absolut toate materialele isi dovedeau calitatatea, de la polistirenul expandat si plasa din fibra de sticla, pana la adezivul aplicat. Practic, toti eram multumiti si pe timpul verii parca se resimtea altfel temperatura caniculara si iarna casa isi mentinea o temperatura mai stabila. Bineinteles, asta in conditiile in care mi-am izolat si peretii interiori cu vata minerala.
Insa pentru mine, parca nu era de ajuns. Ambientul centralei inca imi facea nazuri si factura era parca tot mai diferita( mai mare) fata de a celorlalti. Incercam sa gasesc buba si intr-un tarziu am reusit. Bineinteles, tot cu ajutorul specialistilor in ale placarilor si izolatiilor. Astfel, cineva m-a sfatuit ca factorul care determina prezenta racirii intr-un apartament ca al meu, situat la parter, este subsolul. Umed, rece, fara incalzire, este normal sa fiu predispus la temperaturi mult mai scazute fata de al unuia care sta mai sus si intre pereti sau alte apartamente incalzite dedesupt.
Stiind de calitatea materialelor de pe www.e-izolatii.ro, in anul urmator m-am mai inarmat cu un minim de efort si placarea subsolului a fost prima activitate si investitie mai importanta. Astfel, am remarcat proprietatile polistirenului extrudat cu care mi-am lansat izolatia la tavanul subsolului. Astfel, dupa cativa ani de stat pe dreapta a termostatului ambient, ma bucur sa vad ca isi face treaba, in conditii normale de functionare…