Cand spui lampioane zburatoare, te gandesti la un zbor lin, la maretia lumii vazuta de undeva de sus, la culoarea locurilor si suprematia pe care o ai de acolo, de sus… Cred ca oricine isi imagineaza cum ar vedea lumea de acolo de sus, schimband cumva lampionul zburator cu un balon cu aer cald.
Totodata, bucuria consta in libertatea de a trimite pe cer un lampion, acel frumos si luminos obiect artizanal. Insa mai presus de toate acestea, sunt cateva lucruri pe care oricine ar trebui sa le invete, vis’a’vis de lansarea unor lampioane zburatoare. Lampioanele zburatoare sunt binecunoscute ca si loc de bastina, din Asia. In cultura chineza, acestea aveau rolul de a alunga spiritele rele. In China, Sarbatoarea lampioanelor se celebreaza de peste 2000 de ani.
De multe ori, lampioanele zburatoare fac deliciul unor seri surpriza, aniversari, nunti sau altor petreceri. Insa pe langa acestea, exista chiar si unele sarbatori, in care aprinderea lampioanelor fac parte din ideile religioase ale unor tari.In Thailanda, in luna Noiembrie, indragostitii lanseaza lampioane care spera sa le aduca noroc. In India, prin aprinderea lampioanelor i se multumeste zeitei fluviului Gange, stapana apelor. In China, se aprind si pentru a sarbatori inceputul unui nou an chinezesc.
[junkie-tabs] [junkie-tab title=”Informatii lampioane”] Initial, acestea sunt confectionate din hartie de orez, fixata pe un cerc din bambus, si in mijloc, o bucata de ceara prinsa in cateva puncte. Insa acum, se poate folosi si o hartie ignifuga, cu aceleasi caracteristici, usoara, colorata dupa caz, cu aceleasi efecte atragatoare si mistice. Functionand pe principiul baloanelor cu aer cald, lampioanele zburatoare sunt practic un deliciu al privirii, oferind extraordinare spectacole de lumini. [/junkie-tab] [/junkie-tabs]Personal, din experienta, recomand achizitionarea de lampioane de pe siteuri specializate, unde este oferita garantie, seriozitate si siguranta. Am vazut, am trait si am auzit multe din experiente mai putin placute despre calitatea lampioanelor ieftine, cumparate de la coltul strazii…
Insa pe langa secventele placute, sa nu uitam niciodata cateva reguli obligatorii de lansare a acestora, pentru a nu pune in pericol alte locuri si medii:
- Alegerea unui loc deschis, un parc, un camp, etc
- Luarea in considerarea a solului si vegetatiei de primprejur( vegetatie uscata)
- Evitati lansarea lampioanelor in paduri, zone apropiate de aeroporturi, benzinarii, rafinarii sau drumuri intens circulate
- Asigurati-va ca sunteti in zonele europene in care este permisa lansarea de lampioane. In unele state este necesara aprobarea unor autorizatii pentru asta.