Ce e de făcut pentru tratarea psoriazisului?

Dacă te confrunți cu una dintre cel mai des întâlnite forme de psoriazis, știi deja că a trăi cu această afecțiune nu e deloc ușor în lipsa unui tratament. Chiar dacă nu ați găsit încă un tratament care să te ajute să controlezi boala mai ușor, trebuie să știi că tratamentul eficient pentru o persoană nu are neapărat aceleași efecte asupra cazului tău.

Câteva dintre cel mai des întâlnite tipuri de psoriazis sunt psoriazisul în plăci, psoriazisul scalpului, artrita psoriazică și psoriazisul gutat.Tratamentul trebuie ales împreună cu medicul, iar rolul tău este de a urma cu strictețe tratamentul prescris și de a te întoarce la medic pentru consultație, indifferent că te confrunți sau nu cu episoade agresive.

În ceea ce privește tipul tratamentelor pentru psoriazis, acestea se pot împărți în trei categorii:

·         Tratamentele topice care sunt aplicate direct pe piele, cum ar fi cremele, gelurile sau unguentele, şi îți sunt prescrise de medic.

·         Tratamente sistemice care se administrează sub formă de comprimate sau injecţii.

·         Fototerapia pe bază de prescripţie medicală care implică un set de ședințe de tratament cu radiaţie ultravioletă.

·         Climato terapie care implică  terapie cu lumină solară

·         Tratament biologic care este un tip special de tratament sistemic, prin care este vizată o parte specifică a sistemului imunitar.

Când alegi un tratament pentru psoriazis trebuie să fie întotdeauna personalizat cazului tău și discutat împreună cu medical tău.

Deși majoritatea pacienților care suferă de psoriazis spun că boala este imprevizivibilă, unii pot identifica anumite simptome care anunță începutul unui episode agresiv. Unii oameni susțin că manifestarea bolii este mai puternică iarna, iar vara văd ameliorări considerabile.

Un episod agresiv implică agravarea simptomelor, de la apariția în zone diferite pe piele, la dureri sau creșterea dimensiunii zonelor afectate. Deși poate fi greu să determini care sunt factorii care înrăutățesc starea ta, cunoașterea lor te ajută să ai mai mult control și sa minimizezi efectul lor cât mai mult cu putință.

Unii dintre factorii declanșatori țin de stilul de viață. Spre exemplu, medicii recomandă să adopți o dietă echilibrată pentru menținerea greutății normale și pentru reducerea riscului apariției altor boli asociate. De asemenea, specialiștii atrag atenția că abuzul de alcool poate declanșa apariția, deci e recomandat să menții consumul sub control. Deși nu s-a demonstrat o legătură direct între fumat și psoriazis, studiile arată că psoriazisul pustular de pe mâini şi picioare apare mai frecvent la fumători.
Este foarte important să nu ignore această boală. Există multe persoane care nu urmează tratament decât atunci când suferă episoade agresive de psoriazis. Vorbește cu medicul tău, urmează-i sfaturile și consultă-te cu el când observi că un tratament nu funcționează.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.