Antreprenorii stiu ca drumul spre succes in afacerea lor este pastrarea celor mai buni angajati. Oricum ar fi, unul dintre cele mai importante obiective interne ale marilor companii este mentinerea angajatilor devotati. In cazul in care antreprenorii reusesc sa faca acest lucru se va observa o mare influenta asupra veniturilor si a succesului, indiferent daca dvs. sunteti la conducerea intregii companii sau daca doar la conducerea unui departament sau a unei echipe. Care sunt, totusi, cele mai bune metode prin intermediul carora putem sa pastram cei mai buni angajati? Ei bine, in continuare vom descrie cele mai importante “metode de stimulare a angajatilor:
In primul rand, este foarte important sa iti ajuti noii angajati sa paseasca cu dreptul in compania ta. Mike Cassidy, un mare antreprenor in domeniul IT-ului are grija sa isi invite fiecare angajat la o cina private, chiar la el acasa, inca din prima saptamana dupa angajare. Se pare ca nu este o intamplare acest lucru deoarece studii demonstreaza ca gestionarea oamenilor este cea mai mare provocare a a managementului contemporan, iar prin intermediul acestora companiile isi pot delimita si distinge serviciile de calitate. Astfel, angajatii care au parte de un tratament bun inca de la inceputul colaborarii isi ofera serviciile cu success in saptamanile si lunile ce urmeaza. De asemenea, aveti grija ca din prima zi de munca, angajatul sa aiba toate cele necesare muncii pe care o presteaza, astfel incat sa nu simta ca a venit pentru prima oara in acel loc. Cu ocazia Craciunului sau Pastelui le puteti oferi diferite cadouri care pot sa nu coste mult dar acestia o sa aprecieze gestul. De paste cei mai multi angajatori aleg cosurile cadou . Ultima moda in businessul romanesc este sa se ofere cosuri cadou traditionale.
Cea de a doua regula de motivare nonfinanciara a angajatilor este aceea de a satisface cele trei nevoi ale fiecarei persoane atunci cand vine vorba despre locul de munca. Principala nevoie pe care cu totii o avem este nevoia de siguranta. Toti oamenii isi doresc siguranta, protectie si confort, atat din partea companiei in care lucreaza, cat si din partea sefului. Astfel, este important sa iti ajuti angajatul atunci cand se simte amenintat si sa il sustii prin fapte si vorbe si cu siguranta veti obtine un angajat loial. Apoi, cea de a doua nevoie a angajatului este nevoia de recunoastere care consta mai ales in dorinta angajatului de a iesi in evident si de a obtine recunoastere in ochii altora. De fiecare data cand angajatul face un lucru bun ar trebui sa il lauzi si sa ii dai de inteles ca ii esti recunoscator pentru munca sa. Cea de a treia regula este satisfactia nevoii la apartenenta. Tuturor oamenilor le nplace sa aiba sentimental ca apartin unei echipe, le place sa colaboreze in echipa in armonie, asa ca, toti antreprenorii de succes trebuie sa gaseasca intotdeauna modalitati prin care sa creeze in randul angajatilor armonie, sentimente de bucurie si dorinta de colaborare. In cazul in care reusiti acest lucruri, cu siguranta angajatul isi va iubi locul de munca si se va implica pentru a contribui la succesele firmei.