Cateodata simtim ca totul se naruie, ca unele lucruri nu-si mai au rostul, tot ce a fost implinit s-a terminat si multe alte dezamagiri pot pune punct unor simtiri sau sentimente. Cele mai multe dintre acestea au deznodaminte infricosatoare. Nu putem spune ca nu am avut unii dintre noi, daca nu toti, mai multe momente cu care sa nu ne mandrim si de care am fi vrut sa scapam cu orice pret.
Fie o deceptie in ”marea iubire”, cateva nemultumiri legate de neintelegeri sau pur si simplu, anumite caderi psihice, slabiciuni cu care nu am crezut ca ne vom confrunta vreodata. Toate aceste probleme se pot rezolva intr-un fel printr-o anumita terapie, si anume evaluare psihologica.
Chiar daca uneori refuzam termenul si ideea, aceasta examinare sau sedinta de terapie poate avea rezultate care sa ne scoata din impasul cu care ne batem. Cunosc persoane pentru care evaluarile si sedintele consultative la psiholog pareau a fi demne de toata rusinea. Ei bine, chiar nu este cazul sa facem o discriminare in cazul acestor spete. Ba din contra, ar trebui sa vedem exact beneficiile pe care le pot aduce.
In care ordine am putea sa ne adresam pentru sedintele de psihoterapie? Multe dintre aceste rezolvari le gasim la Psihart, locul in care multe dintre problemele legate de viata, pesimism sau neajunsuri pot fi rezolvate in mare parte. De cele mai multe ori, cautam sprijin, insa ratacim si nu stim unde sa il gasim, unde sa ne adresam si cum sa reusim asta. Cum si ce rezolvari am putea sa gasim la Psihart? Mai jos puteti gasi cateva dintre acele ”lipsuri” de care avem nevoie in diferite momente si perioade ale vietii.
- Psihoterapia de cuplu– o formă de psihoterapie dedicată partenerilor unui cuplu și presupune participarea amândurora cu sprijinul psihoterapeutului. Esențială este crearea unui loc și timp special în care partenerii să își poată concentra atenția asupra cuplului pentru a putea favoriza schimbarea. Acest moment special este generat de dorința amândurora de a explora și a clarifica temele de interes pentru cei doi. Terapia de cuplu ajută partenerii în primul rând să își identifice dificultățile, apoi să le analizeze și în final să găsească soluțiile potrivite
- Psihoterapie individuala (adult) – asistarea si depasirea impasului existential creat de confruntarea cu evenimentele traumatizante, pierderile, relatiile disfunctionale, neadaptarea la contextele de viata; prevenirea, remiterea unor tulburari psihice, psihosomatice, emotionale si dezadaptative
Terapia de consiliere sau psihoterapie individuala pentru copii si adolescenti implica intrevederi periodice cu parintii sub forma de consiliere parentala, pentru a discuta evolutia copilului si a transpune efectele terapiei si in planul familial.
Ar mai fi si acea consiliere parentala, care poate fi alaturata chiar si terapiei de familie, unde parintii vor putea invata si primi anumite consilieri in ceea ce priveste modul de trai si intelegere in familie, modul de comportament alaturi de copii, trecerea peste anumite stari de depresie sau dificultati de adaptare.