De ce să alegeţi refractometre?

Un refractometru este un instrument simplu, utilizat pentru măsurarea concentrațiilor de soluții apoase. Necesită doar câteva picături de lichid și este utilizat ca echipament de laborator în întreaga industrie alimentară, agricolă şi chimică.

Refracţie

Când lumina intră într-un lichid îşi schimbă direcția. Acest lucru se numește refracție. Refractometrele măsoară gradul în care lumina schimbă direcția, numit unghiul de refracție. Un refractometru ia unghiurile de refracție și le corelează cu valorile indicelui de refracție care au fost stabilite. Folosind aceste valori, puteți determina concentrațiile soluțiilor. De exemplu, soluțiile au indici de refracție diferiți în funcție de concentrația lor.

Prisma din refractometru are un indice de refracție mai mare decât soluția. Măsurătorile sunt citite în punctul în care prisma și soluția se întâlnesc. Cu o soluție de concentrație scăzută, indicele de refracție al prismei este mult mai mare decât cel al eșantionului, creând un unghi mare de refracție și o lectură scăzută. Reversul s-ar întâmpla cu o soluție de concentrare mare.

Utilizări pentru refractometre pentru industrie

Deoarece laboratoarele au nevoi diferite în funcție de aplicațiile lor, mediul de măsurare, cerințele de conformitate, instruirea operatorilor și furnizorii de refractometre cu experiență au răspuns, oferind numeroase modele pentru a satisface diversele utilizări ale industriei. Acestea variază de la unități desktop la laptop, electronice/digitale până la manuale, cu diferite niveluri de precizie și documentare.

Pentru utilizatorii zilnici, performanța este un factor evident în achiziționarea unui refractometru. Refractometrele tind să ţină mult timp dacă sunt întreținute corect. Realizarea întregii valori a unui instrument analitic necesită ca şi cumpărătorul să înțeleagă valoarea măsurătorilor, frecvența de utilizare și costul.

Refractometrele mici, manuale sunt utilizate în general pentru sarcini specifice, cum ar fi testarea vinului sau antigelului. Aceste instrumente pot fi electronice sau cu baterii sau chiar modele neelectronice care se bazează pe lumina ambientală și utilizatorul trebuie să determine vizual măsurătorile. Modelele electronice/digitale tind să fie ceva mai mari și mai scumpe, dar oferă o precizie mai mare.

Aplicații ale refractometrelor

Refractometrele sunt utilizate într-o varietate de aplicații: de la determinarea purității și concentrației ingredientelor medicamentelor până la măsurarea conținutului de zahăr din alimente și băuturi și analiza uleiului.

Cum se utilizează un refractometru

Un refractometru este utilizat pentru a determina concentrația unei anumite substanțe într-o soluție dată.

Refractometrele rămân o bază a laboratoarelor moderne. Selectarea unor refractometre potrivite depinde de necesitatea dvs. de acuratețe, debitul probei, locația măsurării și utilizarea cu alte instrumente și cerințele pentru gestionarea și procesarea datelor.

Măsurări digitale la fața locului prin simpla apăsare a unui buton cu refractometre digitale portabile

Măsurarea mobilă cu refractometre digitale portabile economisește timp deoarece verificările aleatorii sau reglarea raporturilor de amestec pot fi efectuate direct. Rezultatele măsurătorilor sunt determinate prin atingerea unui buton și sunt afișate pe ecran. Spre deosebire de cazul refractometrelor portabile analogice, determinarea digitală a rezultatelor măsurătorilor reproductibile nu depinde de interpretarea utilizatorului.

Astfel, avem refractometre digitale portabile care:

  • Măsoară automat
  • Au precizie de măsurare ridicată
  • Se curăță rapid
  • Design ergonomic
  • Domeniu larg de aplicabilitate
  • Fără calibrare cu apă distilată
  • Model cu afişaj simplu sau dublu
  • Platou prismă plat

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.