Viitorul suna bine pentru pokerul online. De ce spun asta? Pentru ca recent, dintr-o intamplare, mi-a aparut in fata ochilor un articol despre bateriile smartphone-urilor. Si nu despre orice baterii, ci despre unele de viitor. De mare viitor. Cu dioxid de titaniu si aluminiu, care au fost folosite de niste domni cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si de la China’s Tsinghua University. La finalul experimentelor din laborator, oamenii de stiinta au dat omenirii o veste extraordinara: proiectarea bateriei ”yolk-shell”, adica galbenus-coaja in traducere.
De ce nu rezista mult bateriile litiu-ion?
Ce poate face aceasta inventie pentru telefoanele inteligente, dar si pentru alte dispozitive? Este foarte simplu de explicat si de inteles. Cel putin, pentru mine asa a fost si sunt convins ca asa o sa fie si pentru voi. Asadar si prin urmare, bateriile litiu-ion utilizate in prezent in smartphone-urile noastre pierd energie de-a lungul timpului din cauza ca se dilata si se contracta in timpul fiecarui ciclu de incarcare. Electrozii isi maresc si isi micsoreaza volumul in timpul ciclurilor de incarcare si descarcare, stratul de litiu se degradeaza in timp, iar capacitatea si durabilitatea bateriei sunt limitate. Practic, se ajunge repede la o baterie uzata.
Aceasta problema a fost insa rezolvata cu ”yolk-shell”, un strat protector facut din nanoparticule si care permite anodului din interior sa se dilate si sa se contracte fara a suferi deprecieri.
Bateria “yolk-shell” poate fi fabricata
Simplu de tot, nu? In acelasi timp, inventia a permis domnilor cercetatori sa inlocuiasca grafitul folosit de obicei pentru anodul de aluminiu. Tot cautand informatii in plus despre acest subiect, am gasit un articol de la The Sydney Morning Herald. Ziaristii de acolo au scris ca anodul de aluminiu poate stoca de cinci ori mai multi amperi-pe ore-gram decat grafitul, dar pentru ca se dilata si se contracta mai repede decat este normal, este mult mai instabil. Ei bine, ”yolk-shell” are rolul de a atenua problema. Sapand pe Google despre acest subiect care m-a cam captivat, trebuie sa recunosc, am inteles ca fabricarea bateriei la scara industriala nu constituie o problema, mai ales ca ea se afla deja in faza de testare.
Baterie incarcata in cateva minute
Oamenii de stiinta de la MIT chiar au spus ca sunt „destul de aproape de a fi gata” cu ceea ce, sincer sa fiu, ma gandesc ca poate candida cu usurinta intre primele 10 inventii ale secolului. Si cum sa nu fie asa, din moment ce bateria asta se va incarca in cateva minute? Da, pare greu de crezut pentru noi astia, care incarcam o tableta sau un telefon in nu stiu cate ore, dar de fapt e foarte simplu. Si acum vine partea si mai tare: capacitatea si durabilitatea noilor baterii pot fi de patru ori mai mari decat a actualelor baterii. Ceea ce inseamna mai multa energie si dupa modestul meu calcul matematic, mai multe zile de folosire fara sa fie nevoie de incarcare.
Nanoparticula de aluminiu este cheia
Stiu ca in Romania chimia nu este populara la scoala, dar hai, ca inca putina nu strica. Ha, ha, ha! Concluzia generala este ca nanoparticula de aluminiu are suficient spatiu in interiorul capsulei de dioxid de titaniu pentru a se dilata si contracta. In plus, dioxidul de titaniu elimina dezavantajul formarii peliculei solid-electrolyte interphase (SEI), care apare la contactul dintre aluminiu si electrolit, ceea ce, inevitabil, duce la degradarea celui din urma. Gata, sunt convins ca v-am zapacit anodul, aaa, pardon, neuronul. Trebuie insa sa explic de ce am dat titlul de mai sus si in acelasi timp o fac si pentru prietenii mei care joaca regulat pe, inclusiv cand iesim la o bere sau, daca va vine sa credeti, chiar la film.
Beneficii multiple cu bateria “yolk-shell”
Ideea titlului acestui articol a fost nascuta chiar datorita prietenilor mei pasionati de jocuri de carti online. Reactia lor va spune totul. Declar in premiera – sper sa nu se supere pe mine pentru ca dau din casa –, au sarit in sus de bucurie cand au aflat ce baterie smechera, smechera, ii asteapta in viitorul luminos. “E super, frate!”, au cam spus toti, sa stiti. “De ce, frate?”, i-am intrebat si eu, desi ar fi trebuit sa imi dau seama, ca doar de aia sunt prietenii mei. “Pai tu nu-ti dai seama cat de misto va fi cand vom avea un telefon cu baterie ce trebuie incarcata o data la cateva zile? In oras, la metrou, in vacante, acasa, te joci linistit, nu mai stai cu grija ca poate-ti moare bateria.” Corect si mai ales extrem de important pentru niste baieti care in momentul in care se pregatesc sa anunte all-in la masa de joc online, numai la energia bateriei nu trebuie sa se mai gandeasca.
Bateria este foarte importanta la all-in
Fericirea din glasul lor m-a facut sa-mi dau seama cat de importanta este aparitia noii baterii nu doar pentru prietenii mei, ci si pentru toti pasionatii de poker pe mobil. Asa am decis sa dedic un articol despre cum poate influenta o baterie geniala un joc online de carti considerat de prietenii mei poate si mai genial. Revenind, uite asa am ajuns sa dau titlul “Viitorul suna bine pentru pokerul online”. Si pentru baietii mei, care chiar se pricep la jocul asta, iar asta o spun pentru ca o data la cateva zile ma tot suna sa-mi spuna “Hai sa te cinstesc c-am castigat un turneu zilnic” sau “Dau o bere. Am lovit la mese, am intrat cu 1 $ şi am ieşit cu 26”.
In conditiile astea, chiar daca la inceput nu ma tenta ideea asta, acum recunosc ca ma cam bate gandul sa ma apuc si eu serios de jocul asta. Imi place mai ales cand prietenii mei imi povestesc despre emotiile traite cand sunt all-in. Din ce mi-au recomandat ei, cel mai bine ar fi ca la inceput, pana imi fac mana si pana imi formez si ochiul, sa incep sa joc gratuit pe bani virtuali, iar cand voi fi pregatit sa incep sa joc si pe bani reali. M-am apucat deja de treaba.