Trist dar adevarat. Citesc si ma minunez cat de greu de crezut cat si de adevarat arata cateva statistici cu privire la violentele si abuzul fizic asupra copiilor. Multi ne dorim sa crestem si sa visam impreuna cu ai nostri copii, sa ne bucuram de sanatatea si gingasia lor. Dar din pacate , o mare multime inconstienta , parinti fara nici un fel de scrupule aplica la violenta cu toata ,, sinceritatea,, pe ideea : ,, Las ca unde da mama, creste,, Aceste violente care imi aduc aminte de un episod destul de trist din viata mea , de copil .
Stateam in aceeasi banca, mergeam impreuna la scoala, mergeam impreuna la biblioteca, faceam temele si ne impartaseam gandurile si ideile nevinovate amandoi, eu si prietenul meu Tinel. Pe el il chema Cristinel , dar noi il alintam Tinel. Cand am mai crescut, printr-a patra, aveam sa ma gasesc in mijlocul unei intamplari care m-a facut sa vad in tatal lui Tinel unul dintre cei mai mari dusmani ai lumii. Intr-una din zile , Tinel s-a asezat in banca fara sa-mi spuna banalul,, Salut,, sau sa faca cate o gluma cum numai el stia. Privirea lui era departe de a fi deschisa noua, tuturor, privea in gol si vedeam oarecum mirarea pe fata colegilor din partea opusa. Cand am inceput sa vorbim si s-a intors spre mine, am simtit o raceala pe sira spinarii. Un ochi al prietenului meu era vanat , cum nu mi-as fi inchipuit niciodata ca as putea vedea. Nici nu stiam ce sa spun. Bineinteles, la intrebarile si insistentele invatatoarei, a spus ca a dat cu capul de ceva prin casa, cand s-a intrerupt lumina.
Cateva zile nu am prea vorbit si el era tot mai trist. Dupa ceva timp, cand se mai stergeau cumva semnele pe fata, parca era acelasi baiat dinainte. Lucrurile si-au reluat cursul normal, radeam si ne bucuram iarasi de viata simpla de copil. Lucrurile de orice fel erau posibile , lumea era parca din ce in ce mai buna si noi ne jucam si parca luam iarasi de la capat, viata.
Dar inainte de vacanta de vara, intr-o zi din ultimul trimestru, Tinel nu a mai venit la scoala. Nici a doua si nici a treia. Stiindu-ne prieteni, doamna ( pe atunci tovarasa), m-a rugat sa dau pe la el sa vad si sa vorbesc cu ai lui. In ciuda insistentelor mele, nu raspundea nimeni. Invatatoarea s-a dus personal si ne-a spus ulterior la scoala ca Tinel era bolnav si era la spital .
– A cazut si si-a rupt mana, ne-a spus…!
Nu stiu de ce dar scepticismul meu dadea roade. Nu prea se facea credibila. Vestea ca Tinel nu vine la scoala un timp, m-a facut sa-mi rog parintii sa mearga cu mine la spital . Cand l-am vazut, golul din stomac mi s-a facut de o mie de ori mai mare. Simteam ca ceva nu era in regula. Pana la urma , Tinel mi-a spus plangand, parca cerand ajutor , cum il batea tatal sau, pe fondul consumului de alcool, din simple motive ca acelea ca ,, de ce ai luat nota sapte, de ce nu mananci tot din farfurie, sa nu te mai prind ca te joci cu baiatul aluia, de ce ai strambat putin penita stiloului, etc,, Si multe corectii le primea si mama sa daca ii lua cumva apararea. Multe alte motive car nu cred ca merita asemenea efort, si anume acela de a pedepsi pe cineva din cauza lor si a-i face prizonierii abuzurilor.
Conform unor statistici obtinute in cadrul programului Savati Copiii ,in Romania, 38% dintre parinti isi recunosc faptele si abuzul fata de copiii lor, 63% dintre copii recunosc ca sunt pedepsiti fizic de catre parintii lor.
In ciuda interzicerii prin lege inca din 2004 a oricarei forme de violenta impotriva copiilor in familie, majoritatea parintilor, asimileaza bataia cu un mijoc de educatie a copilului. Cu toate acestea , copiii astfel ,, corectati,, invata cu totul invers ceea ce cred parintii ca vor invata. Consecintele pedepsei fizice si emotionale in familie :
- Slabeste legaturile de atasament intre parinti si copii
- Afecteaza dezvoltarea emotionala a copiilor
- Poate crea resentimente, frica si ostilitate fata de parinti, pe care copii nu le exprima in mod direct
- Bataia are efecte pe termen lung si afecteaza modul in care viitorul adult se va comporta si se va simti in contexte tipice varstei adulte
De multe ori, violenta si abuzurile asupra celor mici, duce la violenta si abuz din partea lor atunci cand vor creste. Sechelele datorita loviturilor si stresului , va opri mereu gandirea pro si va aduce ura si pesimism asupra copiilor abuzati.
Mai multe pe Salvati Copiii.Ro
Un program sustinut prin BlogalInitiative.Ro
Un copil este binecuvantare si bucurie. De multe ori , multe familii ,,nu-l gasesc, cu toate zadarniciile si ravnele de a-l avea,,. Odata venit pe lume, oferiti-i toata dragostea de care are nevoie si nu-l lasati singur…
Sa invatam copiii sa citeasca si sa socoteasca. Cauta acum Abecedar clasa 1 si culegere de matematica clasa 3.
Copiii nu trebuie sa ramana indiferenti
Multumim pentru sustinere si implicare.
Oricand, cu placere…
Pingback: Copiii fara etichete | Despre sufletul meu