Solutii de sablare

Procesul de sablare este o metoda foarte eficienta de curatare, sau finisare a suprafetelor diverselor tipuri de materiale solide. Acest proces se efectueaza cu ajutorul alicelor metalice, a nisipului, si altor materiale abrazive. Materialele abrazive sunt propulsate cu o viteza extrem de mare prin centrifugare mecanica, ori prin intermediul unui jet gazos sau lichid, catre suprafata materialului de curatat.

Operatiunea de sablare se poate face atat cu materiale abrazive, cat si neabrazive, de la gheata carbonica, la nisip , si pana la bicarbonat de sodiu sau abur uscat.

Caracteristici generale ale procesului de sablare:

1. Sablarea este utilizata pe santiere navale, in industria metalurgica, si in orice alt loc care necesita o curatare rapida sau o netezire a suprafetelor.
2. Este un procedeu extrem de utilizat inainte de vopsirea anumitor suprafete metalice care nu permit curatarea prin alte metode.
3. Sablarea mai este utilizata si pentru indepartarea zgurei de pe pistele metalice turnate.
4. Sablarea se face in incinte inchise, motivul fiind pericolul pe care il reprezinta combinatia dintre jetul de aer comprimat sau apa sub presiune si nisip, la viteze foarte mari.
5. Sablarea este folosita pentru a indeparta/ curata: vopsea, rugina, ulei, mucegai, graffiti, latex, grasimi, poliuretan, bitum, funingine si alte substante.
6. Inca o caracteristica importanta este faptul ca sablarea igienizeaza si dezinfecteaza suprafetele.

In ceea ce priveste domeniul sablarii, lucrurile au evoluat extrem de rapid, sablarea cu gheata fiind noutatea in acest domeniu. Sablarea cu gheata este o metoda foarte eficienta de curatare, un procedeu 100% ecologic si care nu afecteaza suprafetele tratate. Datorita temperaturii sale de -79 de grade Celsius, gheata carbonica reuseste sa contracte depunerile care mai apoi se desprind strat cu strat, lasand in urma o suprafata imaculata.

Sablarea cu bicarbonatul de sodiu, se foloseste de asemenea in cazul suprafetelor de o duritate mai scazuta (sticla). Bicarbonatul de sodiu este ideal atunci cand vine vorba de curatarea sau restaurarea suprafetelor delicate.

Tehnicile de sablare mai includ si sablarea cu abur uscat. Aburul reuseste sa indeparteze impuritatile si depunerile fara a mai fi nevoie de procedee suplimentare de curatare si dezinfectare.sablare.jpg

O alta metoda de curatare, este hidrosablarea. La hidrosablare se foloseste un jet foarte puternic de apa care poate curata atat suprafetele interne cat si cele externe. Acest tip de sablare este utilizat in special la nivelul curatarii de autostrazi, benzi pietonale, masini si anumite utilaje.

Toate aceste operatiuni este recomandat sa fie efectuate de catre o firma de sablare cu servicii complete, care dispun de echipamentul si masinariile necesare. In acest caz rezultatele vor fi optime, iar suprafetele nu vor fi afectate in niciun fel de catre intreg procesul de sablare.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.